Вітаємо на сторінках блогу "Німецька з Люфтиком". Деякі статті прив*язані до неіснуючих посилань. Тому що блог перенесено з іншої платформи. Адмін працює над корекцією блогу. Сподіваємося на Ваше розуміння. Підписуйтесь на оновлення блогу, щоб завжди бути у курсі новинок і не пропустити нових статей!

З Днем Незалежності, Україно моя!

пʼятниця, 9 вересня 2016 р.

Школа і шкільна реформа – повернення в СРСР?

 


В Україні стартувала оновлена шкільна реформа. Школи почали «успішне» впровадження шкільної реформи, а у мене виникло відчуття, що ми повертаємося в СРСР. Поясню.


На цьому тижні в одній з київських шкіл виник неприємний інцидент. Хлопчика із неординарною дивною зачіскою змусилипостригтися, аргументуючи це тим, що:
     1.     Він компрометує імідж школи;
2.     Він своїм незвичним виглядом заважає однокласникам концентруватися на уроках, відволікає їх від процесу навчання і заважає здобувати знання.
Більш абсурдного трактування я ще не чула! Люди, це «брєд сивої кобили»!

За моїми багаторічними спостереженнями, діти на подібний яскравий імідж своїх однолітків реагують так: поохали-поахали та й заспокоїлися. Не можуть заспокоїтися лише вчителі, які кожен день нагадують усім: «Знову Вася з цією страшною зачіскою! Я ж тобі звеліла її поміняти!». І, звісно, увага учнів знов прикута вже не до уроку, а до Васі.

Шановні вчителі, колеги – хто ми такі, щоб вказувати чужій дитині, як їй стригтися? Достатньо лишень того, що ця дитина спокійна і добре вчиться. Все!

Дорослі самі акцентують увагу, свою і оточуючих, на людях з неординарною зовнішністю (зачіскою, одягом). А потім намагаються запевнити всіх навколо, що це їм заважає. Добродії! Це заважає не оточуючим, а Вам! Особисто Вам! Інакше б Ви не звернули на це ніякої уваги. Якщо придивитесь – нікого яскрава зовнішність не відволікає і не дратує настільки, щоб не сприймати навчання. Діти її, навіть, не помічають, якщо, звичайно, не тикати їх постійно у цей факт носом: «Дивіться, він знову з цією бридкою зачіскою!»

Це дратує лише ВАС, шановні дорослі, шановні деякі вчителі! Це відволікає саме ВАС, а не дітей! Тому щосьтреба робити саме з ВАМИ!

В Америці таким людям швидко б вказали, куди треба йти, якщо їм щось не подобається. І це ще у кращому випадку. Бо у гіршому – на Вас подали б до суду за дискримінацію і приниження гідності людини, за примус і придушення свободи воєвиявлення особистості.

Отже, дорослі – не акцентуйте увагу оточуючих на тому, що не подобається ОСОБИСТО ВАМ! Часи СРСР («совка») вже пройшли, а менталітет, на жаль, залишився. Досить ламати учнів під загальний шаблон! Авторитет школи виявляється у досягненнях учнів, марка школи – в однаковій формі, а от вже колір волосся, чи форма зачіски – то особистий простір!

Припиніть нав'язувати радянські правила сучасним дітям! Якщо проблеми у Вас – ідіть до психіатра! А дітей не чіпайте!

Звісно, легше керувати і маніпулювати однаковими, слухняними, обмеженими в правах роботами. Але то – «совкова» практика СРСР. Ми позносили пам'ятники Ульянову, але досі не позбулися радянського шаблону мислення, не викорінили в собі радянські методи керування, маніпулювання і виховання. Ми продовжуємо вимагати «бесприкословного повиновения» і «марширування строєм»!

Така моя думка. І вона не стосується поведінки учнів у школі, бо то зовсім окрема тема. Я вважаю саме так, як сказала вище – я не маю права давати вказівки дитині, з якою зачіскою їй ходити до школи, бо то не моя дитина і її зачіска абсолютно не впливає на процес засвоєння знань ні самою дитиною, ні її однокласниками.

Іще я помітила одну тривожну тенденцію повернення в СРСР – вчителі почали примушувати учнів відвідувати гуртки. Саме після введення нової шкільної реформи. Це вже, панове, зовсім неприпустимо! Якщо нова шкільна реформа – це повернення до СРСР, я не хочу такої реформи! Радянська шкільна програма та радянські методи виховання і навчання – то зовсім різні речі! Пані міністр, Вас хтось надурив! Не можна плутати ці поняття! Це не шкільна реформа, це повернення в «совок»!


І тому я майже процитую: «Розруха не в клозетах, розруха в головах! І поки ми не виб'ємо з них всю оцю дур, ми не станемо жити по-новому!»

Немає коментарів:

Дописати коментар